Підстави звернень щодо перетину кордону учаниками академічної та навчальної мобільності Програми ЄС Еразмус+ – оновлено

Еразмус+ є Програмою міжнародної співпраці Європейського Союзу з іншими країнами світу у сферах освіти, молоді та спорту, що має на меті підтримку освітнього, професійного та особистісного розвитку громадян ЄС і поза його межами задля внеску до стійкого зростання, якості робочих місць і соціального згуртування, для розвитку інновацій та посилення європейської ідентичності і активного громадянства. Програма підтримує можливості академічної мобільності в сфері освіти та молоді, проєкти та партнерства, професійні мережі та відкриті ресурси. Партнерство базується на основі вивчення і обміну успішним досвідом держав-членів ЄС й інших країн світу та його адаптованого впровадження в Україні. Перелік країн-учасниць Програми ЄС Еразмус+ за покликанням.

Проєкти ЄС Еразмус+ здійснюють вплив на розвиток систем і закладів освіти та молоді через розвиток людського капіталу, впровадження, сучасних інноваційних методологій, технологій та ресурсів для навчання і викладання, формальної і неформальної освіти, розбудови інноваційної інфраструктури через закупівлю обладнання тощо. Після початку війни ЄС виділив більше можливостей для підтримки українців та України.

Співпраця в межах Програми ЄС Еразмус+ відбувається на основі Рамкової Угоди між Урядом України та державами-членами ЄС, ратифікованої Верховною Радою України та ухваленої Законом України № 360-VI (360-17) від 03.09.2008 р., та є інструментом впровадження Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом у сфері освіти, молоді та спорту в межах інструменту ЄС міжнародної співпраці – NDICI.

Відповідно до правил Програми ЄС Еразмус+ гранти надаються через конкурси проєктів, спрямованих на академічну мобільність для учнів, студентів і працівників закладів освіти, молодих людей та молодіжних працівників, а також розвиток потенціалу вищої освіти та професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти (VET), альянси інновацій і стратегічні партнерства, Жан Моне, співпрацю для впровадження реформ та розвитку інтернаціоналізації у сферах освіти, молоді та спорту.

Опис всіх випадків мобільності в одному файлі для зручності – за покликанням тут.

Зокрема, міжнародна академічна та навчальна мобільність відбувається для таких цільових груп:

  • працівники закладів освіти: у форматі участі у заходах проєктів мобільності та співпраці Програми ЄС Еразмус+, які чітко визначені, заплановані і погоджені ЄС та передбачають повернення до українського закладу освіти і впровадження результатів мобільності. Діяльність таких проєктів включає: навчальні візити, тренінги, семінари, конференції тощо або мобільність з метою стажування, викладання – макс. до 2 місяців. Документи: співпраця відбувається на основі партнерських, міжінституційних, грантових угод. Залежно від мети мобільності учасник отримує лист-запрошення, наказ про відрядження, та/або угоду на мобільність, тощо;
  • студенти/ аспіранти/ учні закладів вищої та професійної (професійно-технічної) і фахової передвищої освіти: у форматі кредитної мобільності: короткотермінового навчання/ практики – макс. до 12 місяців. У межах мобільності на короткий термін студент/ аспірант/ учень з України зараховується до європейського закладу на визначений період для денної форми навчання/ практики і залишається студентом/ аспірантом / учнем українського закладу освіти з умовою обов’язкового повернення до України для завершення навчання та отримання документу про освіту саме українського закладу освіти. Документи: співпраця відбувається на основі партнерських, міжінституційних чи інших угод. Залежно від типу мобільності учасник отримує лист про зарахування до європейського закладу освіти (Acceptance/ Enrolment/ Invitation) за Програмою Еразмус+, угоду на мобільність, копію наказу, та/або лист-номінацію від свого закладу освіти;
  • студенти 4 курсу бакалаврату та випускники закладів вищої освіти України: у форматі ступеневої мобільності: повного курсу навчання на спільних магістерських програмах Еразмус Мундус – до 1,5 роки в мінімум двох різних країнах. У межах таких програм український учасник стає студентом європейського університету денної форми здобуття вищої освіти за кордоном, проте за умовами воєнного стану має по завершенню навчання прибути до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки в Україну. Документи щодо ступеневої мобільності: студент отримує лист про зарахування на навчання (обов’язково), та/або (е)студентський квиток (не всі університеті мають), угоду на навчання;
  • працівники та студенти/ аспіранти/ учні закладів освіти: можуть брати участь у заходах та діяльності проєктів співпраці Програми ЄС Еразмус+ у форматі тематичних літніх чи зимових шкіл, короткотермінових навчальних візитів, тренінгів, семінарів, зустрічей команд проєктів тощо. Тривалість: залежить від конкретної запланованої події. Документи: співпраця відбувається на основі партнерських, міжінституційних, грантових угод. Залежно від мети мобільності, учасник отримує лист-запрошення, програму події, наказ про закордонне відрядження чи угоду на мобільність, тощо;
  • молодь, молодіжні лідери і молодіжні працівники: у форматі участі в навчальних візитах, семінарах, тренінгах, міжнародних молодіжних зустрічах і форумах, міжнародних робочих групах, волонтерській діяльності, стажуванні тощо – макс. до 12 місяців. Документи: учасник мобільності отримує лист-запрошення для участі в конкретній події чи діяльності проєкту;
  • експерти та інші працівники органів влади, інституцій, закладів та організацій, які діють у сферах освіти, молоді та спорту в межах поточних проєктів: у форматі участі в навчальних візитах, семінарах, тренінгах, міжнародних зустрічах, конференціях і форумах, стажування тощо. Документи: учасник мобільності отримує лист-запрошення для участі в конкретній події чи діяльності проєкту.

Щодо формату документів за всіма типами мобільності: можуть бути або оригінал паперовий, або оригінал з електронним підписом або сканкопія оригіналу (залежить від політики та правил приймаючої країни/закладу/організації).

Щодо наявності студентської візи, залежить від правил Посольств країн під час воєнного стану.

В більшості випадків перетин кордону дозволено на основі наявного валідного біометричного паспорту до країн Шенгенської зони з подальшою можливістю оформлення дозволу на проживання під час навчання вже в країні мобільності.

Вивчайте уважно інформацію на сайтах відповідних Посольств країн першого навчання!

Звертаємо увагу, що відтермінування від мобілізації не дає автоматично право для певних категорій осіб на перетин кордону, остаточне рішення приймає Державна прикордонна служба України на основі наявного пакету документів.

Уважно вивчайте інформацію на сайті Державної прикордонної служби України!

Запитайте у своїх закладів вищої освіти, що виконуюють проєкти ЄС Еразмус+ в межах яких передбачена мобільність студентів та працівників, чи можуть вони написати лист звернення до МОН України щодо клопотання перед Державною прикордонною службою України щодо виконання проєктів для участі у заходах за кордоном та вказати всі деталі учасників мобільності і додати відповідні документи! Потім необхідно дізнатись про рішення ДПСУ щодо звернення від МОН України через гарячу лінію.

Деталі щодо особливостей виняткових заходів підтримки України під час війни, у тих випадках коли не можливо зв’язатись з закладами освіти чи відправляючою організацією:

  • Інформація про особливості підтримки України у період війни на порталі Національного агентства Еразмус+ Франції (англійською мовою) – за покликанням тут.
  • Виняткові заходи для українців в межах проєктів з міжнародної академічної мобільності у сфері вищої освіти (українською мовою) у документі тут.
  • Виняткові заходи для українців в межах проєктів з міжнародної навчальної мобільності у сферах шкільної освіти, освіти дорослих та VET (укр.мовою) – за покликанням тут.
  • Виняткові заходи для українців в межах проєктів навчальної мобільності молоді та Європейського корпусу солідарності (укр.мовою) – за покликанням тут.
  • Щодо виняткових заходів у сфері молоді можна дізнатись на порталі SALTO – Youth – за покликанням тут.

Звертаємо увагу, що ця інформація буде постійно оновлюватись відповідно до ситуації в Україні.

Запрошуємо звертатись до Національного Еразмус+ офісу в Україні за деталями: www.erasmusplus.org.ua

Попередня Орієнтаційна зустріч для українських стипендіатів магістерських програм Еразмус Мундус в ...